adblog

Změna je život

V březnu jsem psal článek o tom, zda se vyplatí přejít z Windows Vista na Windows 7 nebo se směřovat k Linuxu. Tehdy jsem vše vyřešil během jednoho dne. Dnes se podíváme, zda jsem před více jak půl rokem činil správné rozhodnutí.

V březnu jsem nainstaloval Ubuntu ve verzi 9 a tuto linuxovou distribuci mám dodnes. Ale tak jednoduché to není. Žádný upgrade na Ubuntu 10.4 se u mne nekonal. V současnosti využívám dual boot. S Windows pracují ostatní členové rodiny, já startuji do Ubuntu. Pokud už tedy s počítačem pracuji. A o tom má vlastně tento příspěvek být :)

Už nějaký ten měsíc vlastně na desktopu zas až tak nepracuji. Desktop se časem u mne přesunul do dvou základních rolí - jako úložiště dat (fotografie v RAW aj.) a jako správce emailů, resp. jejich archiv. Na vše ostatní používám už více jak rok služební tablet X61 s USB klíčenkou, na které se střídají různé verze Linuxu, nyní aktuálně Linux Mint 9, speciálně upravený pro použití na USB .

Pokud tedy doma pracuji na PC, je to notebook. Na desktopu pouze pro stažení pošty, kterou převážně stejně čtu přes webový přístup. Co jsem se snažil vyřešit změnou z Windows na Ubuntu? Odstranit neustále se opakující a otravné aktualizace mnoha programů ručně, protože nešly neaktualizovat, neměly sjednocenou správu verzí. Doba, kdy jsem rád zkoumal nové programy a tím si hrál s PC, jsou pryč. Mé zaměstnání mě tomu naučilo. Času si již nějaký ten měsíc vážím a jeho váha se stále zvětšuje. Úměrně tomu, jak se snažím organizovat nejen čas, ale dát směr životu. O tom totiž osobní rozvoj a potažmo plánování času je.

Tento příspěvek vlastně není o tom, zda je lepší Windows nebo Linux (či OS X). Je o tom, že nejprve je třeba si ujasnit své hodnoty, cíle, kdo jste, jaké máte cíle, co vás baví, co je pro vás důležité, co potřebujete. A až si takto pročistíte duši (a věřte, že se sami budete divit), řešte následně, co pro splnění vašich cílů potřebujete.

Od března, troufám si tvrdit, jsem urazil velkou cestu v oblasti osobního rozvoje. Stačilo zažehnout správnou sirku a oheň už vzplál sám. Využívání techniky stálo na okraji. Bylo třeba se posunout do dalších levelů hry zvané život. Život podle hráče, nikoliv život podle okolí (žijete podle toho co přijde nebo máte jasné cíle za kterými jdete?).

Dnes, po praktických zkouškách mnoha doporučení a metodik, mám, nebo si to alespoň myslím, mnohem jasněji v tom, co chci, co dělám, co zlepšit, co potřebuji. (Máte-li zájem o pokrok v oblasti osobního rozvoje, doporučuji minimálně následující: mitvsehotovo.cz , David Allen: Getting Things Done , Leo Babauta: Zen to Done , Leo Babauta: The simple guide to a minimalist life , Stephen R. Covey: The seven habits of highly effective people ).

V rámci změn, kterými stále procházím, jsem se rozhodl svůj počítačový model stanovit následovně. Domácí desktop - sekundární záložní místo, notebook - primární především pracovní nástroj. Požadavky na desktop - velikost úložiště, postupně může výkonově zastarávat. Požadavky na notebook - primární zdroj všech vlastních dat, výkonově i architekturou odpovídající aktuální době, tedy optimálně Core i5. Operační systém na desktopu - není rozhodující, primárně bude používán ostatními členy rodiny, takže dle jejich preference (předpokládám Windows Vista - když už jsem tak nevhodně jednou koupil :( ). Operační systém na notebooku - co nejvíce jednoduchý, bezúdržbový, jednoduchý na obsluhu a správu, možnosti automatizace rutinních úkolů bez potřeby nastavit 1000 a 1 parametr. Služební notebook doma dále využíván nebude, maximálně pro řešení služebních povinností. Tím se podaří vyřešit i problém sdílení služebních a soukromých dat. Bude minimální, a to pouze tam, kde se obě role prolínají - v oblasti osobního rozvoje (semináře, kurzy, materiály ze školení).

Jak je tedy vidět, v konečném důsledku nejde ani tak o Windows nebo Linux. Jde o to, mít jasno. Zbytek už se dokreslí pomalu sám. Proto vlastně možná výsledkem změny nebude ani Windows 7 ani Linux v jakékoliv distribuci, ale upravený unix - Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Je to tak. V rámci změn, které v posledních měsících zažívám a testuji, krystalizuje do podoby přenosného zařízení Macbook ve verzi Pro. Jen ta cena, sousede, jen ta cena.