adblog

Windows 7 nebo spíše Linux

Má smysl v dnešní době přecházet z Windows Vista na Windows 7 a platit tolik tisíc jako je pořadové číslo verze?

V době, kdy jsem kupoval licenci Windows Vista (32bit), jsem byl přesvědčen, že u tohoto operačního systému zůstanu nějaký ten rok, než opět po mnoha letech Microsoft vydá novou verzi systému. Bohužel vývoj šel jinou cestou. Visty se projevily jako naprosto nepoužitelný operační systém, zvláště, když člověk vyžaduje funkčnost jako RAID, vzdálenou plochu a podobné vlastnosti v edici pro domácí použití, byť v edici pokročilé (Home Premium). V Microsoftu se však za pokročilou domácí prací považuje asi pouze přehrávání videa, tedy je přidán Windows Media Center. Vzdálená plocha? To doma nikdo nepoužije, tam je vždy jen jeden počítač, v domácnosti jich nikdy není více než jen jeden :) A RAID? Kdepak, HW RAID jen pokud podporuje deska, pak teprve instalovat Windows a SW RAID také v domácnosti nikdo nepoužije, na co?

Díky těmto úžasných vlastnostem Windows Vista Home Premium a nafouknuté bublině o přechodu z Vist na Windows 7 člověk alespoň doufá, že když Visty jsou tak použitelné, je umožněn alespoň snazší přechod na Windows 7. To bylo ale třeba koupit si licenci Vista jen v určeném termínu, aby byl přechod takříkajíc zdarma. Prostě smůla.

Suma sumárum, Visty nemusím vidět, funkcionalita některých pro mě důležitých programů mi také časem přestala stačit, našel jsem alternativy pro mě funkčnější ve světě tučňáka. Stačil v podstatě jeden den.

Linux rulez! Ubuntu rulez! Gnome rulez! Java rulez!