adblog

Existují použitelné programy pro katalogizaci fotografií? Rozuzlení

Vyzkoušel jsem programy uvedené v předchozím článku a zde jsou moje zkušenosti.

Programy

ACDSee

ACDSee Pro je určen pro profesionály a obsahuje dle specifikace 90% toho, co bych si představoval. Ale je placený. A nic o exportu databáze. Nesnáším uzavřená řešení.

F-Spot

Prozatím jsem nezkoušel. Existuje jen pro linuxové distribuce, port pro Windows bohužel není a virtuální Ubuntu se mi nedaří na testovacím PC rozjet, takže nemohu se zkušenostmi sloužit. Dle možností, které jsou posány na jeho oficiální stránce včetně dalšího vývoje (který je z uvedeného rozhodně nejpokrokovější), to však vypadá na velmi, opravdu VELMI, dobrý produkt, možná jeden z několika, který mě přesvědčí přesedlat z Windows na Linux. Doporučuji prohlédnout, pracujete-li na linuxovém stroji.

iTag

Funguje jako vyhledávač, ale pokud mě to šlo, pak jen přes JPEG, RAWy mu nechutnaly, ani po nainstalování příslušného RAW kodeku od výrobce. Pro mé účely nepoužitelné.

Metalith

Tak tento software jsem popravdě nepochopil. Přestože jsem se pokoušel ho přesvědčit, že má v adresáři mnoho fotek, nebyl jsem schopen z programu dostat cokoliv kromě hlášky No data. Ruce pryč.

PicaJet FX

Nezkoušel jsem. Program je placený, dle oficiálního webu vypadá poměrně dobře i když se i zde najdou oblasti, proč ne. Odradila mne hlavně cena.

Microsoft Pro Photo Tools

Osobně jsem nezkoušel, dle popisu funguje podobně jako Picasa. O vlastní databázi, kterou bych si exportoval se mi může nechat zdát. Nepoužiji.

XnView

Tento prohlížeč má i základní organizační schopnosti. Fotografie si můžete označit dle hodnocení, barvou, klíčovými slovy (bohužel ne hierarchicky). Bohužel však nevyexportujete databázi, tedy při přechodu na něco jiného začínáte téměř od začátku. Škoda. Jinak velmi použitelné.

Picasa

Upřímně řečeno, nechápu, jak tento program může někdo používat (verze 3). Tedy mimo případ, že využívá program od přesunu fotek z fotoaparátu až po finální editaci a publikaci na web jen Picasu. Pokud ale fotky nejdřív stáhnu, promažu a pak teprve se věnuji katalogizaci a úpravám, tak je toto naprosto nepoužitelné. Datum vytvoření a místo jde určit jen u složky, ne u samotných fotek, což je pro mé třídění naprosto nepoužitelné. Kromě označení hvězdičky a přidání klíčových slov, které nezle nijak kategorizovat, s fotografií nic, alespoň v oblasti metadat), neuděláte. K čemu tedy je? Já nevím.

StudioLine Photo Basic

Vypadá hodně použitelně, vyžaduje registraci. Exportní funkce jsem nenalezl, tudíž nemohu doporučit, jinak ale vypadá velmi dobře a i přes překomplikované prostředí použitelně.

Zoner Photo Studio

Prakticky sloučenina Picasa a ACDSee počesku. Je hodně dobrý, ale zase uzavřené řešení. Já chci mít možnost exportovat ven!!!

Adobe Lightroom

Profi, drahé, drahé, drahé.

Výsledek

Z uvedeného není nic, co by pro mne bylo použitelné. Je to bohužel škoda. Ale v průběhu psaní toho příspěvku jsem objevil digiKam, který lze úspěšně portovat pod Windows. Zkusím, uvidím, dám vědět.

Na závěr alepoň pár odkazů, které se i Vám mohou hodit: Ubuntu Photo Manager Experiment , XMP na Wikipedii , BlueMarine , digiKam, Comparison of image viewers.

Komentáře

2013-11-05 14:23:14 | mab

Nejsem odborník, ani programátor, ale vždy, když se nad tímto zamyslím(také by se mi nějaké použitelné řešení hodilo), tak dojdu k závěru, že by bylo nejlepší, kdyby to někdo naprogramoval jako webové rozhraní - protože miniweb může běžet i na samotném PC, tj. nemusí jít ani o nějaké webové stránky pro veřejnost. Databáze by byla v MySql, kód v PHP a to by se pak rozjelo na téměř jakékoliv platformě. Celé by to mohlo být řešeno jako jediný adresář se php-stránkami a databází, k tomu náhledy fotek i pro případ, že fotky nebudou zrovna dostupné (jsou třeba zapůjčené formou DVD rodičům) nebo prostě jen pro rychlé prohlížení a vyhledávání.

2014-01-07 05:34:34 | Aleš

Ano. Toto řešení mne také napadlo. V dnešní době samozřejmě připadá v úvahu už i jiná kombinace pro Rapid Development jako použít jazyk Ruby či Python. Byť chápu, že PHP je dostupnější širšímu spektru populace, takže by bylo snadnější provádět vlastní úpravy nad vydanými verzemi (viz GitHub.com). Já jsem nakonec po letech skončil u macovského Aperture.