adblog

Cesta k diáři Franklin Covey

Diář je věc, o které jsem si spoustu let myslel, že ji nepotřebuji, respektive co hůř, domníval jsem se, že ti, co jej používají, mají ve svých věcech asi pěkný chaos, když používají diář, aby nezapomněli. To nerozvážné mládí :)

Ale ta doba je již pryč. Jak narostl počet úkolů a schůzek, které musím během dne vyřídit, začalo být třeba plánovat. Nejprve stačil obyčejný zápisník. Následně po vstupu do zaměstnání jsem začal používat Outlook. Dokud je věcí málo nebo používáte Outlook i pro osobní potřeby, je to bez problémů. Já ale používám služební věci na služební věci, soukromé věci na soukromé (ano, jsem v ČR minorita, ale to je spíše o úrovni společnosti).

V souvislosti se změnami, jak jsem je uvedl v jiném článku , jsem začal evidovat dle GTD položky dle kontextů a začal také uvažovat o něčem pro plánování času, protože mi dělené řešení (služební Outlook, domácí Evolution) neposkytlo, co jsem od něj potřeboval. Vědět kdy a kde. Údaje byly na více jak jednom místě, a to je špatně. V té době (březen 2010) jsem se zajímal i o Moleskine a protože článků, jak použít zápisníky Moleskine je opravdu hodně , našel jsem i ten, který jsem se rozhodl vyzkoušet.

Hack moleskinu na diář dobře popsal a na Flickru i okomentoval Mike Rohde v článku Creating a Custom Moleskine Planner. Používám sice trochu jiný formát identifikace vývoje úkolu, ale to proto, že používám čtverečkovaný papír místo linkovaného. Takto funguji od března doteď. Poslední dobou ale začínám narážet na problémy s kapacitou počtu úkolů na den. Prostě se do 8 políček na den (nerozpůlím-li část pro den na dva sloupce) přestávám vejít. Co způsobilo onu změnu? Trochu se zvýšila produktivita, a to i přes to, že implementace GTD se prakticky nepovedla, ale také jsem začal plánovat víc dle způsobu 7 návyků od Coveyho. K tomuto způsobu plánování mne motivovala série článků Lukáše Gregora, jejichž výčet nyní uvádím:

Protože mne uvedené články nabudily, na českých stránkách FranklinCovey jsem dohledal návod na plánování s tímto typem diáře, jehož součástí jsou i cvičení na určení osobního poslání a dalších cvičení pro lepší sebepoznání. Pro zápis jsem použil svůj A5-kový Moleskine :)A jelikož, jak jsem psal výše, se na stránky svého Moleskine diáře nevejdu, ukázky z diáře FC od Lukáše Gregora se mi líbily a s diářem pracuji celkem podobně, rozhodl jsem se podívat se diáři FC trochu více na zoubek. Takže při nejbližší příležitosti hurá do Prahy do prodejny FranklinCovey se podívat diáři na zoubek.