adblog

Nakopněte svou motivaci

Chcete-li něčeho dosáhnout, potřebujete k tomu mít odpovídající množství motivace. Vůli to udělat. Někdy se motivace dostává, jindy je třeba ji intenzivně hledat. Jak se namotivovat. O tom je tento článek.

Jako každý člověk, i já procházím běžným vývojem v oblasti motivace. Klasická sinusova křivka je asi odpovídajícím popisem klasického vývoje. Jednou je motivace přebytek, jindy se nedostává. Je možné, že následující příklady jsou pro Vás sice hezké, ale nefunkční. Nevadí. Pokud si vhodně odvodíte jedno konkrétní z deseti pravidel Zen to Done, a to desáté, které zní Find your passion (Najdi svouji vášeň), máte z poloviny vyhráno.

Můj případ

Jak na těchto stránkách můžete vysledovat, zabývám se posledních několik měsíců poměrně intenzivně oblastí osobního rozvoje. Snažím se se sebou něco dělat. A to nejen v této oblasti. Proto se snažím neustále vstřebávat nové způsoby, metody, postupy.

Moje SRB

Pokud nevíte, co myslím zkratkou SRB, zajděte na stránky americké organizace pro výzkum vesmíru a letectví, NASA, a hledejte pojem Solid Rocket Boosters. Analogicky převeďte na onu zmiňovanou sinusovku, její nízkou část. Spusťte SRB. A rázem jste u vrcholu grafu :)

Jak jsem postupem času zjistil, aktivity, které mě nabíjejí, a to zaručeně arnmnohdy velmi rychle (proto mluvím o SRB), jsou v podstatě momentálně dvě. Číst něco nového z oblasti osobního rozvoje (což momentálně chápejte jako jednu nebo několik stránek právě rozečtené knihy 7 návyků skutečně efektivních lidí od Coveyho) nebo přijít na nové možnosti v jazyce Python verze 3, který momentálně zkoumám a testuji.

S novou stránkou od Coveyho přijdete na věci, že vlastně tak fungují, má pravdu a uvědomíte si, že to vlastně víte, jen je třeba si spojit jedno s druhým a dát do správného šuplíku. To uvědomění nabíjí.

Python 3 se učím. Základní rysy jazyka jsou jasné, ale pokud se rozhodnete řešit prakticky určitý příklad (jak jinak než praxí se chcete naučit programovací jazyk), může Vás neuvěřitelně nastartovat i čtení dokumentace. Ano, čtení dokumentace programovacího jazyka. Důvod je opět stejný. Přijdete na nové způsoby, jak věci řešit, mnohdy elegantněji, jindy méně. Ale opět objevíte něco nového. Co může fungovat. Nestačí vám to? Vyzkoušejte to v praxi. Okamžitě to zkuste naprogramovat. Funguje to? A jak se cítíte? Že už nevnímáte, protože jste na oblaku nad našimi hlavami. Věřím, já často také.

Abyste si lépe představili danou situaci, nabízím ilustrativní příklad. Zaujme Vás mechanismus, jakým je možné řešit textové hry. Brouzdáte po internetu a hledáte nějaký ten text-based game engine. Ty, co jsem já našel v Pythonu, nejsou špatné. Jsou psané sice pro verzi 2.x, ale to není důležité. Důležitý je způsob. V enginu je pevně zakódována množina příkazů, které můžete použít. Stejně tak vlastnosti předmětů, které se ve hře mohou vyskytovat. Neříkám, že to je nutně špatně. Může to být nesmírně efektivní způsob. Ale mě to nestačí. Když engine, tak ať nemá předem dané jasné hranice. Rozvíjejme jej dle potřeb. Musí existovat způsob, jak vytvořit engine, kterému předáte informace o možných příkazech použití, vlastnostech, které neodpovídají oněm příkazům, ale jsou něco speciálního. A podobných vlastností bychom našli jistě více. Programátor samotné hry pak může použít engine a vytvořit hru přesně dle svých potřeb. Proto pokud procházím dokumentaci jazyka Python 3 a přijdu na něco nového a najdu tak způsob, jak se k danému cíly přiblížit, nastartoval jsem tak vlastně své motivační SRB.

A proto vlastně vznikl tento článek. Nastartováním mých motivačních SRB.

Váš příklad

Stejně jako v mém případě, i vy máte v rámci svých aktivit některé, které Vás dokážou velmi povzbudit, zvednout náladu, zvýšit motivaci, posílit svou vůli. Hledejte svou vášeň, potřebné aktivity tak snadněji najdete.

Závěrem

Možná si to neuvědomujete, ale pokud se takhle vystřelíte motivačně do výšin, zcela určitě zrealizujete nějaký úkol, do kterého se Vám obvykle nechce, protože teď na to máte. A až ho dokončíte, opět se tak postrčíte výše. Zvládli jste něco, co jste oddalovali. Jste dobří, jste namotivovaní. Teď je ta chvíle, kdy dokážete zrealizovat cokoliv. Tak do toho!