adblog

Na Macbooku snadno a rychle, pomalu a složitě

Je to přibližně dva měsíce, kdy dorazila k mé osobě krabice, která v sobě ukrývala kovy a jiné materiály, nesoucí na sobě logo firmy Apple. Macbook Pro, 15 varianta. S odstupem času mohu již začít hodnotit, zda práce na platformě Mac OS X mi přinesla spíše pozitiva nebo jsem s výběrem notebooku šlápl sakra vedle.

Domnívám se, že jsem typicky netypický uživatel. Nepotřebuji být připojen 24 hodin online, na Facebooku, Twitteru a jim podobných. Stačí mi být připojen jen v ty okamžiky, kdy kontroluji poštu, hledám v dokumentacích a návodech a některých dalších možnostech našeho věku (ebanking, elearning, …). Ostatní věci celkem slušně zvládám offline. Svého času si vážím a tak nekontroluji poštu co minuta, ale spíše dny. Nejsem-li online, nedostávám kopřivku. Svých dat si vážím. Nevystavuji je každému na potkání na každém portále, jehož název jsem někde slyšel. Pokud však chci pracovat, chci mít podstatné věci v dosahu a rychle. Čím jednodušší, tím lepší. A proto asi ten Apple..

Kde mohu chválit

Čas startu počítače

Instalace notebooku sice nebyla procházkou růžovou zahradou, ale s Apple Security Guide jsem to zvládl celkem rychle a i instalace množství dalších aplikací byla celkem rychlá. I přesto počítač startuje velmi rychle, jediné, co ho brzdí, je klasický disk. Ale stále je to otázka vteřin (cca 20).

Spotlight

Používám ke spouštění programů. Nehledám v menu, nepoužívám myš, jen klávesnici. Jedna klávesa, druhá klávesa, třetí, program nalezen, Enter, spouštím, funguji. Používám i na kontakty při psaní emailu, pokud se nepohybuji přímo v poštovním klientovi. Kalkulačka. K čemu je potřeba? Spotlight zvládá také. Rychlé, efektivní.

Klávesnice

Fyzické provedení klávesnice prostě nemá chybu. A že jsem byl zvyklý i na takové jako mají tablety od IBM/Lenova. Podsvícení používám, když je třeba. Funkční, pohodlné, efektivní.

Zdroj

Výměna krátkého adaptéru za dlouhý kabel je výborný nápad, stejně tak funkční jsou nožičky na kabel včetně samotného provedení uchycení napájení k tělu. Magnet je dobrý nápad. Již dvakrát mi toto řešení zachránilo notebook od pohybu ve směru gravitační síly.

Náhledy

Rychlé náhledy, to se vryje do krve rychle. Pokud je třeba přečíst readme, jinak než přes Quick Look nečtu.

Práce s PDF

Je dobře poznat, že PDF je nativním formátem. Práce rychlá, intuitivní. Až do doby, kdy potřebujete vytisknout sešitové jízdní řády jako booklet. To je třeba použít nejprve mozek, pak notebook.

Time Machine

Co mám na lokální partition, o to se nebojím a nestarám. Time Machine si zaarchivuje. Bez potřeby dlouhého nastavování. Ideální. Má jen jednu nevýhodu - nezálohuje přimountované disky (externí, lokální šifrované atp.).

Uspání, probuzení

Tak přesně takto to má fungovat. Rychle, okamžitě.

Notational Velocity

Externí program, který na poznámky nesmí chybět. Na jiných platformách to jsou zatím je JEN kopie.

Ommwriter

Externí program pro psaní textu bez rušivých vlivů. Dlouho se mi do jakéhokoliv článku nechtělo. Nyní jsem spustil (Command+Space+omm) a najednou to jde jak po másle. Neznáte, nemáte? Jste vůbec lidi? Dvě nohy, dvě ruce? :)

Touchpad

Vždy jsem upřednostňoval IBM trackpoint mezi klávesami B, G, H. Bez gest s jedním či více prsty nyní ale mám problém. Cože, na myši nejde posun do strany nebo šikmo? K čemu to zařízení tedy je, když neulehčuje práci? Ano, uvažuji o Apple Magic Mouse. K Applu se jiná myš ani nedá použít. Nevyužijete totiž možnosti rozhraní operačního systému, která Vám jsou k dispozici.

Displej

Výborný, kontrastní, všechny klasické vlastnosti lesklých displejů.

Kde si ťukám na čelo

Česká klávesnice

Občas si pomyslím, zda v Applu pracují také jiní lidé, než angloameričané, kteří potřebují psát jinak než v ASCII. Je fajn mít českou klávesnici, když píšete diakritiku, ale kterého chytráka napadlo, že klávesy mají jen CZ potisk bez EN alternativ, jako všude jinde. Tady to v Cupertinu fakt nezvládli. Holt Američani to nepotřebují :)

Porty jen vlevo

Pravda, záleží na dané generaci, ale April 2010 generace má všechny porty jen vlevo. Haló, v Evropě žijí ve velkém množství praváci a občas chtějí připojit myš na správné straně. Že by to vyřešila jen Bluetooth myš?

Procházení mezi jednotlivými okny

Dříve jsem byl zvyklý procházet mezi okny přes Alt-Tab. Nyní přejdu takto k programu, má-li více oken, mám smůlu, nevyberu mezi nimi. Fakt to pomáhá (zvýšit adrenalin).

Řazení ve Finderu

Může mi někdo sdělit, jak řadit složky a soubory tak, aby složky byly vždy na začátku a vše abecedně?

Kde beru do ruky tupé předměty

Finder

Jakožto dřívější uživatel Total Commanderu rád vím, kde co mám. Neukládám vše na hromadu a neprohledávám Spotlightem. Rád se zorientuji i v případě, že nebudu mít Spotlight nebo jiné vylepšení k dispozici. Procházení se Spotlightem je ale dřina. Těžká počítačová dřina. TC rulez!

Replace

Není Nahradit jako nahradit. Díky své počáteční neznalosti jsem dal aktualizovat obsah adresáře v domění, že se přepíší jen nové soubory. Omyl. Nahradily se mi soubory, předtím z cílové složky vše zmizelo. 50GB dat fuč. Ještě že nejsem včerejší a zálohuji.

Kde akceptuji dané vlastnosti

Hliníkové šasi

Hliník je kov, kov dobře vede teplo. I zimu. Noc v nevyhřátém pokoji při venkovním mrazu -10 stupňů a ráno se dotýkáte kusu ledu, než se vzájemně ohřejete.

Váha

Profesionální stroj s odpovídajícími vlastnostmi a technickým řešením něco váží. Není to tablet do jedné ruky.

Co s tím?

Rozhodně jsem nepopsal vše a rozhodně neznám vše. Některé věci dělám zřejmě stále špatně - chápej JINAK (protože se tak ve Windows i Linuxech tak obvykle dělají) a přitom může existovat mnohem lehčí cesta. Ve svém kolumbovském snažení ale pokračuji dále. Jednoduše, rychle, efektivně.

Koupil bych po nynějších zkušenostech znovu? Ano, koupil. Přestože neApplovské notebooky jsou levnější. Koupil a byl si jist, že se tak posouvám kupředu.

A jaký je Váš názor?