adblog

Jak je na tom trojkombinace Tablet PC, Windows Vista a Český jazyk - 2. část

Tentokrát se zaměříme na freewarové nástroje pro Tablet PC určené pro Windows Vista. Opět si řekneme, zda programy nativně podporují český jazyk (je-li to třeba), mají rozhraní v jazyce českém, případně rozpoznávají český text.

Výstřižky

Než se dáme do přehledu programů z úvodu, podíváme se na jeden velmi,ale velmi užitečný nástroj Windows Vista, který lze použít stejně dobře bez tabletu jako s tabletem. Tím programem je utilita Výstřižky (“%SystemRoot%system32SnippingTool.exe“).

Snipping tool

Pokud jste ve Windows XP potřebovali rychle udělat několik screenshotů, případně snímků oken na obrazovce, pravděpodobně jste použili Malování nebo přímo grafický editor (Gimp, Photoshop atp.). Vista mají Výstřižky, které jsou rychlé a prudce použitelné. Jak vidíte na obrázku výše, můžete si vybrat tvar výběru. Právě díky této možnosti, je nástroj velmi flexibilní. Navíc, jakmile uděláte onen výstřižek, rozšíří se Vám horní panel o další možnosti. Podle ikon zleva - Nový výstřižek, Uložit, Kopírovat, Odeslat (případně jako příloha), Pero, Zvýrazňovač, Guma.

Snipping tool

Ihned po vytvoření výstřižku je aktivováno pero, máte-li tedy tablet, můžete ihned do obrázku činit poznámky či dokreslit potřebné. Navíc si můžete zvolit barvu pera. Celá aplikace je v češtině, nebude tedy s n mít nikdo problém. Je to prostě vysoce návyková aplikace, pokud potřebujete rychle sejmout obrazovku, dialogové okno, jakoukoliv nestandardní část plochy. Jednoznačně doporučuji.

Microsoft Experience Pack for Windows Vista

Přímo Microsoft nabízí další software pro Tablet PC. Jsou to například balíky:

  • Microsoft Experience Pack for Tablet PC
  • Microsoft Education Pack for Windows XP Tablet PC Edition
  • Microsoft Experience Pack for Windows Vista
  • Microsoft Ink Desktop for Windows Vista

Každý balík obsahuje mírně odlišné aplikace, na Visty můžete nainstalovat jen poslední dva jmenované, Ink Desktop navíc jen na anglickou mutaci Windows. Ano, je to tak, pouze ti, co mají nainstalovány Visty v anglické verzi si mohou “čmarykat” perem po ploše libovolně. Ostatním je toto upřeno. Experience Pack pro Visty ale na českou mutaci nainstalujete.