adblog

Jak je na tom trojkombinace Tablet PC, Windows Vista a Český jazyk - 1. část

Dnes bych se rád zaměřil na situaci, v jaké se nachází uživatel Tablet PC s Windows Vista - tedy začátečník v oblasti psaní perem s tabletem. Celé to vylepšíme českou verzí OS a tedy samozřejmě nutnou podporou pro jazyk český.

Vstupní panel

Po čisté instalaci operačního systému a volby české mutace je na tablet PC k dispozici aplikace Vstupní panel, která se obvykle přichytí k okraji obrazovky a slouží k zadávání textu. Vybrat si můžete mezi českou verzí a anglickou. V případě anglické verze máte k dispozici všechny tři režimy zadávání textu (Panel pro zapisování, Panel znaků, Klávesnice na obrazovce). V případě české verze máte k dispozici pouze poslední variantu. Důvod - Windows Vista neumožňuje rozpoznávání jiných znaků a slov, než anglických. Vítejte v českých Windows Vista. Nicméně pro nástupce (Windows Se7en) byla Microsoftem přislíbena podpora i pro další jazyky včetně toho českého. Tedy uvidíme.

vstupní panel CS

Vstupní panel při volbě českého jazyka

vstupní panel EN

Vstupní panel při volbě anglického jazyka - mod Panel jazyků

Deník

Havní standardní aplikací v TabletPC je Journal, česky Deník (“%ProgramFiles%Windows JournalJournal.exe“). Deník slouží pro zápis poznámek dlouhodobějšího charakteru. Na jednotlivé stránky Poznámky, jak se označován 1 soubor z Deníku, můžete vkládat obrázky. Aplikace dovoluje měnit typ pera (pero, zvýrazňovač, guma), barvu pera atp. V nastavení aplikace si můžete vybrat výchozí styl pozadí, na který budete psát. Máte několik možností na výběr - prázdná stránka, linkovaná (včetně různých vzdáleností linek od sebe), čtverečkovaná stránka. Pro základní použití myslím, že je plně dostačující. Pokud se nevejdete na jednu stránku, není problém si kliknutím na ikonu v pravém dolním rohu další stránku přidat. Tato aplikace je jednoznačně primární cíl pro vaše zápisky, pokud se rozhodnete, že zůstanete u defaultních aplikací, případně nebudete žádné kupovat.

Deník

Deník

Jak je z obrázku vidět, vše potřebné máte k dispozici snadno a rychle - nikdo se přece nebude probírat nějakým menu, zvláště ne s perem :).

Rychlé poznámky

Alias Sticky Notes (“%SystemRoot%\system32\StikyNot.exe“). Aplikace jednoznačně určena pro poznámky, které si potřebujete rychle zaznamenat - telefonní číslo, emailovou adresu atp. V papírové podobě miniaturní papírky, které máte obvykle přilepeny všude, kde se dá, abyste se v nich nevyznali a na něco vás upozornili. Toť tabletová verze.

Rychlé poznámky s klasickým žlutým pozadím

Rychlé poznámky s klasickým žlutým pozadím

Počítačová verze papírku má jednu hlavní výhodu - umožňuje nahrávat i hlasové poznámky, což papír nezvládne :) Aplikace je díky svému určení velmi jednoduchá, mezi jednotlivými poznámkami se přepínáte v pravém horním rohu, zde je také mažete.

Ostatní

Ve Vistách najdete ještě i aplikace pro nastavení tabletu atp., ale jde už pouze o nastavování. Chcete-li cokoliv dalšího, musíte se podívat jinam. Ale o tom až příště.

Nabídka Start > Programy k vašemu tabletPC

Nabídka Start > Programy k vašemu tabletPC