adblog

Diář Franklin Covey

Jak jsem slíbil , tak i plním. Diář Franklin Covey jsem při nejbližší příležitosti prozkoumal a rozhodl se do konce roku vyzkoušet. Na základě článků Lukáše Gregora o tomto diáři jsem se rozhodl zakoupit zlevněnou náplň pro letošní rok, abych v případě, že mi nebude vyhovovat, minimalizoval finanční ztráty. Zvolil jsem náplň 7 Habits, neboť mi byla organizací práce nejbližší (z toho, co jsem zvyklý z hacknutým Moleskinem). Rozměr, to je ta otázka! Ten si rozhodně dobře promyslete, pokud budete chtít koupit. Já jsem po dlouhém rozvažování zvolil Compact a to z několika důvodů:

  • netahám všude sebou brašnu, kam by se rozměrově vešel notebook, ale tašku, kam se jakž takž vejde Compact verze FC diáře i s deskami,
  • chci vyzkoušet, kam dojdu ve zjednodušení zápisu, abych ale stále věděl, o čem je řeč (je-li stránka rozdělena na sloupce, má jeden sloupec šířku 4 cm),
  • potřebuji otestovat, jak se reálně vejde Compact náplň do desek Filofax Personal, které již nějaký rok vlastním.

Samotná náplň vypadá následovně:

originálně zabalená náplň - velikost Compact

Originálně zabalená náplň - velikost Compact

Pravá strana balení náplně

Pravá strana balení náplně

Zadní strana náplně velikosti Compact

Zadní strana náplně velikosti Compact

Levá strana náplně 7 Habits

Levá strana náplně 7 Habits

Náplň obsahuje Starter Pack a samotnou náplň 7 Habits. Obsah Starter Packu je dobře popsán na webu FranklinCovey. Po odstranění umělohmotného obalu Vás společnost Franklin Covey uvítá, jak je vidět z následujícího obrázku.

Po rozbalení

Po rozbalení

Po části s oddělovači měsíců, jejichž součástí je i měsíční přehled, Master Task List a Index pro daný měsíc je připraven Starter Pack.

Starter Pack po rozbalení náplně

Starter Pack po rozbalení náplně

Součástí Starter Packu jsou i formuláře. Pokud vyplníte ty, které se Vás snaží zaměřit na identifikaci Vašich hodnot a cílů (na kterých je postaven tento diář), rozhodně lépe a účelněji se Vám bude následně plánovat Váš čas.

Formuláře pro ujasnění hodnot, finanční ad.

Formuláře pro ujasnění hodnot, finanční ad.

Formuláře a oddělovače obsahu

Formuláře a oddělovače obsahu

Nakonec jsou v náplni denní listy, které logicky zabírají 85% náplně.

Denní pohled

Denní pohled

Zde bych rád opět upozornil na vhodný výběr velikosti diáře. Compact (cca A6) má sloupce pro denní plánování široké cca 4 cm. Pokud máte písmo, které vyžaduje velký prostor, volte Classic (cca A5).

Desky na diář Compact verze

Desky na diář Compact verze

Desky jsem volil typu Activa Sport. Nepotřebuji dávat do diáře ještě 789 dalších věcí, volil jsem tedy co nejjednodušší variantu. Tyto desky mají také nejmenší průměr kroužků - cca 4,5cm.

Diář v deskách připraven k použití

Diář v deskách připraven k použití

Takto vypadá denní přehled náplně 7 Habits v deskách Activa Sport, vše velikost Compact, s pery Parker Jotter a Pilot Frixion. Parker je určen pro zápisy, které se nemění (Daily Notes atp.), Pilot je určen primárně k zápisu schůzek (a ty dokáží být vrtošivé, takže je dobré je mít možnost smazat).

Osobně jsem obsah diáře doplnit do části 7 Habits popisující ony návyky vlastnoručně vytvořenými listy Zen To Done, kde mám přehled návyků ZTD. Mým cílem je sjednotit ZTD se způsobem plánování do tohoto diáře.

A nakonec celá galerie na jednom místě.