adblog

Jak na hackintosh

Hackintosh je počítač na platformě Intel, na kterém funguje operační systém OS X od firmy Apple, není však na hardwaru od této firmy. Jedná se tedy o jakékoliv počítače s procesorem Intel, na kterém rozjedete OS X. Dle mého soudu se při takovém jednání poruší licenční podmínky použití OS X. Pokud si tedy chcete vyzkoušet postavit Hackintosh, pozorně si přečtěte liceční podmínky k OS X a vezměte na vědomí možné následky.

Cest, jak si sestavit PC, na kterém Vám bude fungovat OS X je mnoho. Zcela určitě narazíte na web hackintosh.com. Návodů je mnoho a používají jak originální OS X instalace, tak jejich hacknuté verze.

Naprosto zásadní a první věcí, kterou je nutné udělat, je použít co nejvíce kompatibilní hardware. Stavíte-li si nový počítač, existuje spousta rádců, které komponenty vybrat, například Customac.

Pokud chcete vyzkoušet možnost s originální instalací, potřebujete nejprve mít Mac. To proto, že si musíte připravit instalační médium (např. USB flash disk) a koupit si a stáhnout originální instalaci OS X. Tento typ instalace využívají návody na Lifehackeru i návody na webu tonymacx86.com: UniBeast: Install OS X Mountain Lion on Any Supported Intel-based PC, How to Triple Boot Your Hackintosh with Windows and Linux, How to Triple-Boot Your Mac with Windows and Linux, No Boot Camp Required.

Z několika testů mohu potvrdit následující: je naprosto nutné mít správně nastaven BIOS/UEFI, jinak nemáte šanci OS X spustit, respektive do něj nabootovat se všemi ovladači korektně. Naprosto nezbytnou věcí jsou tato nastavení (popsané na desce Gigabyte Z77X-UDxH):

  • SATA režim: AHCI (s jiným režimem nejde spustit, RAID nelze použít),
  • VT-d: Disabled (máte-li procesor s podporou instrukcí VT-d, musí být vypnuto, jinak nenabootujete),
  • Init display First: IGFX (použití interní grafiky - nutné během instalace, pak můžete změnit na Auto),
  • Internal Graphic Memory Size: 64 (s vyšší hodnotou nenabootujete ani do instalátoru).

Pokud se od nastavení těchto parametrů odchýlíte, nemáte šanci OS X nainstalovat. Po instalaci a konfiguraci přes MultiBeast můžete třetí položku změnit. Pokud změníte první či druhou, máte smůlu - systém nenabootuje. Jinak se lze víceméně držet některého z návodů. Největší chemie je správné použití ovladačů v rámci nástroje MultiBeast. Pokud vyzkoušíte několik kombinací (pokud se nepovede napoprvé) nebo si najdete adekvátní návod na fóru tonymacx86, určitě najdete správný koktejl ovladačů, aby Vám OS X plně fungoval.

Po osobní zkušenosti však doporučuji zůstat u originálního hardwaru, tedy koupit originální Apple produkt. Hardware včetně UEFI máte vyzkoušen, OS X tady funguje jak má. Nemusíte hledat, proč nefunguje to či ono. Protože proč jinak byste si pořizovali Mac?